FAQ about Early Intervention Targeted Case Management

1.  Question:  Are there regulations for Targeted Case Management?

Answer:  When we think of early intervention service coordination, we typically think of it within the guidelines of the federal requirements of the Individuals with Disabilities Act, Part C. It is important to understand, however, that early intervention service coordinators must ALSO meet requirements specified in Public Health, Centers for Medicare and Medicaid Services, and the Department of Health and Human Services sections of the Code of Federal Regulations.  These regulations can be found at:

· IDEA 303.23- http://dese.mo.gov/divspeced/Compliance/Part-C/stateplan/sec_a.pdf 

· 42 CFR 441.18- http://edocket.access.gpo.gov/cfr_2010/octqtr/pdf/42cfr441.18.pdf 

· 42 CFR 441.169- http://www.chcs.org/usr_doc/CMS_Medicaid_Targeted_Case_Management_Rule.pdf 

2. Question:  We hear the terms “Case Management” and “Service Coordination” both used when describing this early intervention service.  Which is correct?

Answer:  The Code of Federal Regulations refers to these service coordination activities as “case management.”  Both of these terms will be referenced in the Infant & Toddler Connection of Virginia Practice Manual and in the Department of Medical Assistance Early Intervention Services Program Manual.  Service Coordination is the term that will be used in practice, including in verbal and written communication with families.
3. Question: Are there requirements for early intervention service coordinators changing?

Answer:  Yes.  Beginning October 1, 2011, service coordinators must meet specific educational requirements as well as complete and pass a new training module, and apply for- and be certified as- an Early Intervention Case Manager.   
4. Question:  What happens to the Early Intervention Service Coordination Certification?

Answer:  The Early Intervention Service Coordination Certification is being replaced with Early Intervention Case Manager Certification.  Early Intervention Service Coordination is no longer available; all individuals providing service coordination in Virginia’s early intervention system must be certified as Early Intervention Case Managers.

5. Question:  What are the educational and experience requirements for service coordinators (effective October 1, 2011)?

Answer:  there are three ways to meet the educational requirements for certification as an early intervention case manager.  

ONE:  a minimum of an undergraduate degree in any of the following fields:

i. Allied health, including rehabilitation counseling, recreation therapy, occupational therapy, physical therapy, or speech or language pathology;

ii. Child and family studies;

iii. Counseling;

iv. Early childhood;

v. Early childhood growth and development;

vi. Early childhood special education; 

vii. Human development;

viii. Human services; 

ix. Music Therapy

x. Nursing; 

xi. Psychology; 

xii. Public health;

xiii. Social work;

xiv. Special education – hearing impairments;

xv. Special education – visual impairments; or

xvi. Other related field or interdisciplinary studies approved by the department; 
TWO:     Individuals who have an associate degree in a related field such as occupational therapy assistant, physical therapy assistant, or nursing also meet the educational requirements for certification as an EI Case Manager.

THREE:   an individual can meet the educational requirements involves a combination of education and experience. If the individual has a GED or high school degree or a college degree in an unrelated field, then the candidate must have three years’ full time experience coordinating direct services to children and families and implementing individual service plans. Direct services address issues related to developmental and physical disabilities, behavioral health or educational needs, or medical conditions. Experience may include supervised internships, practicums, or other field placements.   Full time is considered 32 hours/week.

Please note that anyone who meets the requirements to be certified as an early intervention professional meets the educational requirements for certification as an EI Case Manager.

6. Question:  What if I’m currently certified as an Early Intervention Service Coordinator, but do not have three years experience?

Answer:  Individuals currently certified as Early Intervention Service Coordinators will be considered to meet the educational and experience requirements for certification as Early Intervention Case Managers.

7. Question:  What are the training requirements for certification as an Early Intervention Case Manager?

Answer:  Completion of 5 required training modules /at least 80% on the accompanying test:

· Child development

· Family Centered Practices

· Service Pathway

· Practitioner Requirements

· Introduction to Early Intervention Service Coordination (NEW)

Please Note! Certified EI Service Coordinators do not have to repeat the modules but do have to take the new EI SC module.

8. Question:  Where can I find the training modules:

Answer:  www.earlyinterventionva.vcu.edu 

9. Question:  Which children will receive Early Intervention Targeted Case Management?

Answer:  All children in Virginia’s early intervention system who have Medicaid or FAMIS will receive Early Intervention Targeted Case Management beginning October 1, 2011. Note: Remember that we are using the terminology “early intervention targeted case management” and early intervention service coordination interchangeably.  
10. Question:  Are there regulations for these new service coordinator personnel requirements?

Answer:  Yes.  The Virginia early intervention personnel requirements (12VAC35-220) became permanent 4/1/2011 and can be found at http://lis.virginia.gov/cgi-bin/legp604.exe?000+reg+12VAC35-220 .   Emergency regulations for certification of early intervention case managers are going through the regulatory process.  These can be found at http://townhall.virginia.gov/L/ViewAction.cfm?actionid=3477 .
11. Question:  I understand that that a new short term goal has been added to the service coordination outcome page.  Are there any other changes to the IFSP?

Answer:  The only other change is the addition of prompts for outcomes on page 5.

12. Question:  I have noticed a new IFSP form on the website.  Can we start using this now?

Answer:  Yes, you may begin using the new IFSP form (dated 6/11) now.  Please note that beginning October 1, 2011, there will no longer be a TCM version of the IFSP.
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